Sıkça Sorulan Sorular
SEBZE YETİŞTİRME SETLERİMİZ HAKKINDA;
1. Setlerin içinde ne var?
Setlerimizin tamamın yerli tohum ile tohumların çimlenme ve ilk büyüme aşamaları için yeterli olacak kadar organik solucan gübresini kapsıyor.
2. Setlerdeki tohumlarınızın özellikleri nelerdir?
Sebze yetiştirme setlerimizdeki tohumlarımızın tamamı hibrit olmayan, genetiği değiştirilmemiş olan ve tekrar tekrar tohum alabileceğiniz standart yerli ve ata tohumlarıdır.
3. Tohumlarınızın yerli tohum olduğundan ve kalite standartlarından nasıl emin olabilirim?
Tohumlarımızı 5553 sayılı tohumculuk yasası çerçevesinde mevzuata uygun olarak üretiyoruz. Ambalajlarımızın üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olduğumuzu gösteren tohum üretici kodumuz ve tohumlarımızın standart tohum olduğu ibaresi yer almaktadır.
Tüm çeşitlerimizi web sitemizden inceleyebilirsiniz. Aromatikler, yeşillikler ve sebzeler olmak üzere toplam 26 çeşit sebze yetiştirme setimiz bulunuyor.
4. Sebze yetiştirme setlerinizi nereden satın alabilirim?
5. Sebze yetiştirme setlerinizin fiyatları ne kadar?
Web sitemizden tüm Osmanlı Bahçesi sebze yetiştirme setlerimizin fiyatlarını görüntüleyebilir, setlerimizi online olarak satın alabilirsiniz. Marketler ve diğer satış kanallarındaki ürünlerimizin fiyatını ise satış ortaklarımız kendileri belirliyorlar. Bu kanallardaki fiyatlarımızı öğrenmek için ilgili satış ortaklarımız ile iletişime geçebilirsiniz.
6. Satış sonrası destek, markanız, ürünleriniz ya da genel bahçecilik ile ilgili sorularım için sizinle nasıl iletişime geçebilirim?
Web sitemizin iletişim bölümünden online alışveriş ve markamız ile ilgili sorularınız hakkında bize ulaşabilir, ürünlerimizi yetiştirme ve bahçecilik ile ilgili sorularınız için sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
7. Tohumların saklama süresi ne kadar?
Sebze yetiştirme setlerimizdeki tohumların, paketlerimizin üzerinde yazan üretim yılından itibaren, serin, kuru ortamda, güneşe ve neme maruz kalmadan ideal saklanma süreleri 4 yıldır. Ancak bu şartlarda saklanırsa 10 yıla kadar da canlılıklarını koruyabilirler.
EKİM İLE İLGİLİ SORULAR
8. Hangi toprak ile başlamalıyım?
Torf en ideal saksı toprağıdır. Bahçeden alınan toprakların saksı içinde kullanılması sorun yaratır. Ağır killi topraklar kökleri sıkıştırır. Kumlu topraklar ise suyu ve besini tutamaz. Bahçe toprağında yabani ot tohumlarının ve bazı hastalıkların bulaşma riski vardır. Torf kolaylıkla marketlerden bulabileceğiniz ideal yetiştirme ortamıdır. Saksı içine hazırlayacağınız karışıma 2 birim torf, 1 birim solucan gübresi ve 1 birim de ilave olarak tarım perliti ve/veya bir miktar vermikülit ekleyebilirsiniz. Evde hazırladığınız kompostu da dahil edebilirsiniz.
9. Torf nedir? Nereden bulabilirim?
Torf, doğa tarafından üretilmiş olan, organik kaynaklı bir tür doğal toprak türüdür. Bitkilerin, göl yatağı ve bataklık benzeri su altındaki arazilerde ya da bol yağış alan bölgelerde çok uzun yıllar içerisinde çürüyerek ayrışması sonucu oluşur. İçerisinde besin maddesi barındırmaz. İlave gübre ile kullanılmalıdır. Bazı markalar bitki besini ilavesi yaparak torf satmaktadırlar. Ambalaj üzerinde bu bilgiler yer almaktadır. Torfu marketlerde ve online satış kanallarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Sterildir bu sebeple içinde hastalık veya yabani ot tohumu bulundurmaz. Geçirgenliği ve homojen yapısı sayesinde su tutma kapasitesi yüksektir. Kökler kolaylıkla gelişir. Bitkiniz ihtiyacı olan besini kolaylıkla bünyesine alır. Çok yakında web sitemiz üzerinden de online olarak satın alabilirsiniz.
10. Tohumunuzla beraber ayrıca gübre almalı mıyım yoksa paketteki gübre yeterli mi?
Sebze yetiştirme setlerimizde yer alan organik solucan gübresi, tohumunuzun sadece çimlenmesi için yeterlidir. Tohumunuzdan verim alabilmeniz için çimlenmeden sonraki süreçte de mutlaka organik gübre ile düzenli olarak beslemenizi tavsiye ederiz. Organik gübreyi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Evdeki doğal atıkları kullanarak yapılan bu işleme kompost adı veriliyor. Hem sosyal medya hesaplarımızda hem de internette birçok farklı kaynakta kendi kompostunuzu hazırlamak için tarifleri bulabilirsiniz. Ayrıca kompost dışında mevsimlik, pratik sıvı gübreler ve yine yetiştirdiğiniz bitkinizin isteklerine özel olarak evsel atıklardan yapabileceğiniz gübrelerin bilgisine sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
11. Solucan gübresi nereden alabilirim?
Paketlerimizdeki solucan gübresi, iş ortağımız Ekosol Tarım tarafından sağlanıyor. Ekosol Tarım’ın ürünlerini https://shop.ekosol.com.tr adresinden ya da çok yakında web sitemizden inceleyip satın alabilirsiniz.
12. Tohumları ektikten sonra streç ile kapamam şart mı?
Tohumları ektikten sonra ektiğiniz saksının ya da viyolün üzerini streç ile kapamanız tohumlarınızın çimlenebilmesi için gerekli ısı ve nemi sağlayarak, sera etkisi yaratacaktır. Streç ile kapadıktan sonra çok havasız kalmaması için üzerinde kürdan ile delikler açmanızı tavsiye ederiz.
Sebzelerimi nasıl sulamalıyım?
Sulama aşaması, sebzelerinizin gelişimi için oldukça önemlidir. Fazla sulama viral veya mantari hastalıklar nedeniyle çürümelere neden olurken, az sulama ise solma ve kurumaya yani bitkinizin ölümüne sebep olabilir.
• Tohumu ektiğiniz andan çimlenme aşamasına kadar olan, üzerini streç ile örttüğünüz süreç:
Tohum çimlendirme toprağını zaten önceden yeterince nemlendirmiş ve bir de üzerini streç ile kapatmış olduğunuz için, çimlenme gerçekleşene dek çoğu zaman ilave su ihtiyacı olmayacaktır. Ancak streç filmin üzerine birçok yerden delik açın ki içeride biriken fazla nem ve çimlenme esnasında oluşan gaz dışarı çıksın. Zaman zaman streç filmi (örneğin 2-3 günde bir) kaldırın ve toprağa bakın, olası bir ihtimal kuruma belirtisi varsa spreyleme ile hafif nemlendirin. Asla fazla su vermemeye dikkat edin. Fazla nem tohumu çürütür.
• Çimlenme sonrası süreçte:
Toprağın sürekli olarak nemli kalmasına dikkat ederek sulama sıklığınızı belirleyebilirsiniz. Sıcak havalarda ve yaz aylarında toprağın nemli kalabilmesi için sulama sıklığınızı arttırmanız faydalı olacaktır. Drenajlı saksıları yani altında delikler bulunan saksıları tercih ederseniz, fazla su bu deliklerden dışarı kolaylıkla çıkacaktır.
• Kullanacağınız su hakkında:
Musluktan aldığınız suyu dinlendirdikten sonra (en az 24 saat idealdir) kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer beklemek istemiyorsanız, şebeke suyunu bir kovaya boşaltın ve kolunuzu suya daldırıp yaklaşık 5 dakika kadar suyu karıştırın. Bu işlem suda yer alan klorun cildinize yapışarak sudan uzaklaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca balkonunuza kaplar yerleştirerek yağmur suyunu biriktirebilir, doğadaki bu faydalı su ile bitkilerinizi sularken, su kaynaklarını da daha tasarruflu olarak kullanabilirsiniz.
• Sulamanın zamanlaması:
Sulamanın zamanlaması için sabah erken saatleri tercih ederseniz, sebzeniz gün içinde direk güneş ışığına maruz kaldığında hazırlıklı olacaktır ve buharlaşmaya maruz kalmadan toprak verdiğiniz suyu emecektir. Akşamüstü saatler de sulamak için uygundur. Direk güneş altında sulamaktan kaçındığınız sürece zamanı kendinize göre belirleyebilirsiniz.
13. Nasıl bir saksı seçmeliyim?
Saksıda yetiştireceğiniz yeşillikler ve aromatikler için derinliği en az 15-20 cm olan, geniş yüzeyli saksılar tercih edebilirsiniz.
Salatalık yüzlek köklü olup yayılıcı veya sarılıcı bitkidir. Derin kök yapmaz. Derinliği 20 cm olan bir saksı yeterli olacaktır.
Kiraz domates için yine derinliği 20 cm olan bir saksı kullanabilirsiniz. Ancak köy domatesi ve pembe domates gibi iri türlerde derinliği 40-50 cm olan geniş çaplı saksılar seçmeniz, meyve alabilmeniz için oldukça önemli. Kiraz domates ve köy domatesi için her fideyi ayrı birer saksıya ekmenizi tavsiye ederiz.
Kıl biber ve acı yediveren biber çeşitlerimizi de 20 cm derinlikte bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Biber bitkisini de, eğer saksınız çok geniş değilse yine tek saksıya tek bitki gelecek şekilde ekin. Böylece bitkiniz daha çok çap yapacak ve daha fazla meyve verecektir.
Patlıcanlarınız ve kabaklarınız için en az 30 cm derinliğinde geniş saksılar tercih edin.
Soğan için 15-20 cm derinlikte saksı yeterlidir. Dikerken çok sık dikmemeye edin.
Turp eğer fındık turp ise 15-20 cm derinlikte bir saksı yeterli olur. Ama daha iri bir turp ise daha derin saksı ve daha geniş dikim aralığı tercih edebilirsiniz. Turp çok sık dikilirse küçük kalır. Soğan ve turpun ekileceği topraklar çok sıkı olmamalı. Sıkışık topraklarda meyve güdük kalır.
Balkabağı için en az 40-50 cm derinlikte ve olabildiğince büyük bir genişlikte saksı gerekir. Balkabağını besleyen asıl kökler yanlara doğru yayılan köklerdir. Saksı yeterince geniş olmazsa balkabağı da küçük olacaktır. Bol çiçek açar ama çok az meyve verir.
Karpuz için ise en az 40-50 cm derinliğinde ve en az 50-60 cm genişliğinde saksılar uygun olacaktır.
14. Saksıları nereye yerleştirmeliyim?
Saksılarınızı ya da viyollerinizi çimlenme olana kadar yarı gölge bir alana yerleştirin. Karanlık veya loş ortam çimlenmeyi teşvik eder. Çimlenmeden 1-2 gün sonra bol ışık alan (örneğin pencerelerin iç ön tarafı) ve yeterince havalandırılan bir ortama alırsanız, bu ortam sera etkisi sağlayacaktır. Yeni çimlenen ve hızlıca büyümeye başlayan bitkileriniz yeterince ısı ve ışık alabilirse sağlıklı bir büyüme sergilerler. Fide haline gelip yapraklandıklarında bol güneşe çıkarabilirsiniz. Yazın sıcak aylarda yarım gün güneş yarım gün gölge en idealidir. Bitkiler, özellikle sabah güneşini öğlene kadar almayı çok severler. Çünkü sıcak yaz aylarında kızgın öğleden sonraki güneş, saksınız çok da büyük değilse, toprağın içindeki suyu çok hızlı buharlaştırır. Güneşten sebzeleriniz zarar görebilir. Ayrıca büyüme süreci boyunca doğru gübrelerle beslemeyi ihmal etmezseniz sebzelerinizden maksimum verimi alabilirsiniz.
15. Viyole ekmek yerine direk saksıya ya da bahçeye ekebilir miyim?
Paketlerimizin arkasında paylaştığımız ekim koşullarında önce viyolde fide haline getirip, sonra asıl saksısına ya da bahçeye aktarma önerdiğimiz tohumlar (domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak, balkabağı, fesleğen, reyhan, marul, karpuz) bu yöntem ile çok daha kuvvetli ve dayanıklı gelişir. Bu işleme şaşırtma denir. Şaşırtma yapılmış tohumlar daha kuvvetli köklere sahip olacağı için daha sağlıklı ve yüksek verimli olacaktır.
Tohumum ne zaman çimlenecek?
Her bir tohumun çimlenme süresi farklılık gösterir. Tohumunuzun ortalama çimlenme süresini paketin hemen arkasındaki ekim bilgilerinden görebilirsiniz. Bu sürenin sağlanan ortamdaki koşullara göre değişebileceğini de unutmayın. Tohumlar ihtiyacı olan nemi, ısıyı ve ışığı yakaladıklarında çimlenirler. Bazı tohumlar 3-4 günde çimlenirken, bazı tohumların çimlenmesi 3-4 haftayı bulabilir. Paket arkasında yazan süreci takip ederek tohumlarınızı gözlemeye devam edebilirsiniz. Ayrıca her yıl çimlenme süreci ile ilgili tecrübelerinizi not alacak olursanız, sonraki yıllar için kendi koşullarınıza göre en ideal zamanlamayı planlama şansınız olacaktır.
16. Tohumlarımı ektim, streç ile kapadım. Peki ne zaman streçi kaldırmalıyım?
Tohumlarınız ilk çimlenme belirtilerini verir vermez streçi kaldırıp saksınızı ya da viyolünüzü bol ısı ve güneş alan bir yere konumlandırmalısınız. Çimlenen tohumlarınızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi için mutlaka ısıya ve güneşe ihtiyaçları vardır. Yaz aylarında suladığınız sebzelerin topraklarındaki su çok daha kolay buharlaşacaktır. Bu nedenle sulama sıklığınızı arttırmanız gerekebilir. Bunun için bu sayfada sulama ile ilgili detaylı bilgi verdiğimiz kısmı okumanızı da tavsiye ederiz.
Tohumlarım çimlenmedi, neden olabilir?
Farklı ortam koşullarına bağlı olarak çimlenme süreleri değişiklik gösterebilir. Paketlerimizin arkasındaki adımları takip edip, istenen çimlenme koşullarını sağladığınız durumda herhangi bir sorun olmayacaktır. Tüm tohum çeşitlerimiz, satış öncesi çimlendirme dolaplarında analiz edilerek, çimlenme oranları % 80’in üzerinde olduğu raporlanınca satışa uygun onayını alırlar. Ancak pakette belirtilen çimlenme süresinden fazla zaman geçmiş ve hâlâ çimlenme meydana gelmemişse, tohumlarınızı çok derine ekmiş olabilirsiniz. Bu durumda tohumlar ya çürürler ya da çimlenme olsa bile toprak yüzeyine çıkacak kadar kuvvetli olamazlar. Yine de çimlenme için bir süre daha bekleyebilirsiniz. Çimlenme yine de gerçekleşmezse, vakit kaybetmeden yeni tohum ekmenizi tavsiye ederiz. Bu defa ekim işlemini şu şekilde yapmanızı tavsiye ederiz: Tohum yatağına/saksınıza bir miktar torf koyun ve üzerine iyice bastırarak hava boşluğunu alın. Ardından tohumları bu torfun yüzeyine uygun şekilde serpiştirin ve üzerini tohum çapının 10 katı kadar (çoğu zaman 1 cm yeterli olur) torf ve organic solucan gübresi karışımı ile kapatın. Bu işlemi yaparken tohumların bir araya toplanmamasına dikkat edin. Şimdi sıra can suyunu vermeye geldi. Ani ve yoğun sulama tohum yatağını alt üst edecektir. Buna engel olmak için sprey yönteminden faydalanın: Uygun bir spreyleme aparatı ile suyu çok ince bir şekilde püskürterek tohum yatağına verin.
Çimlenmenin gecikmesindeki diğer olası nedenlerden biri ise balkonunuzun çimlenme için yeterli ısıya ulaşamamış olması olabilir. Ayrıca çimlenme öncesinde aşırı sulama yüzünden çürüme ya da yetersiz sulama yüzünden tohumun uyanamaması olasılıkları da söz konusu olabilir. Saksınızı özellikle çimlenme döneminde kapalı bir balkonda ya da içeride tutmanızı ve toprağının sürekli nemli olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Unutmayın, toprak ile uğraşmak bir emek ve tecrübe sürecidir. İlk mahsüllerinizi aldığınızda mutluluğunuzun katlanacağına eminiz.
17. Sineklenmeyi/böceklenmeyi nasıl engellerim?
Buna engel olan birçok tarım ilacı bulunuyor fakat biz Osmanlı Bahçesi ekibi olarak kimyasaldan uzak kalarak doğadaki çözümlere başvurmaktan yanayız. Seyrelterek kullanabileceğiniz, organik beyaz sirke, ısırgan otu ve benzeri birçok tarifi sosyal medya hesaplarımızda bulabilirsiniz. Ayrıca kadife çiçeği, biberiye, fesleğen gibi yardımcı bitkileri de fideniz ile beraber ekebilirsiniz, bu gibi bitkiler sayesinde sebzelerinizi zararlı böceklerden uzak tutabilirsiniz. Ayrıca balkon veya bahçenizde ne kadar çok farklı bitki yetiştirirseniz, doğadaki çeşitliliği destekleyerek bitkilerinizin hastalığa yakalanma ihtimalini o kadar düşürmüş olursunuz. Unutmayın; bir kere kimyasal ilaç kullanacak olursanız her zaman ona mahkum olma riskini üstlenmiş olursunuz.
TOHUMLAR HAKKINDA
18. Yerli tohum nedir?
Anadolu’nun belli bir bölgesine ait olan, o bölgeye has özellikler taşıyan ve tekrar tekrar aynı standartta tohum alınabilen tohumlara yerli tohum adı verilir. Asırlar önce Anadolu'ya gelip Anadolu'nun iklim ve toprak şartlarını benimseyen ve artık bu bölgeye has özellikler taşıyan tohumlar, kendi yerel coğrafyasına yabancı olmadığı için daha az hastalanır ve yetiştiricilik esnasında talepkâr değildirler.
19. Ata tohumu, yerli tohum, standart tohum, atalık tohum, yerel tohum arasında bir fark var mıdır?
Hepsi aynı tür tohumlar için kullanılan farklı ifadelerdir. Aralarında hiçbir fark yoktur.
20. Yerli tohum (ata tohumu, standart tohum, atalık tohum, yerel tohum) satışı yasak mı?
HAYIR! Tohumculuk Kanunu, çiftçilerimizin hizmetine sunulan tohumlukların devletin veya yetki verdiği kurum ve kuruluşların kontrolünde kalite ve verimleri test edilerek onaylanmış tohumluklar olmasını esas almaktadır. Yerel çeşitlerin herhangi bir kontrolden geçirilmeden ve tohumlarla ilgili belirlenen standartlara uygunluğu tespit edilmeden çiftçilere satılması, çiftçilerin karşılaşabileceği mağduriyetler sebebiyle yasaklanmıştır. Bu çeşitlerin Kanun’un ilgili hükümlerine uygun olarak üretilip ticarete sunulmasında bir engel bulunmamaktadır. Bu sebeple ülkemizde yerel çeşitlere ait tohumlukların kullanımının yasak olduğu bilgisi kesinlikle yanlıştır. Yerli tohum üretim ve satış yetkimizi gösteren tohum üreticisi belge numaramızı Osmanlı Bahçesi, Ev Bahçesi, Bostanım, Tazecik markalarıyla satılan sebze yetiştirme setlerimizin paketlerinde görebilirsiniz.
21. Tohumda GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ne anlama geliyor?
GDO biyoteknolojik teknikler kullanılarak ve genetik yapıları değiştirilerek geliştirilmiş ürünlerdir. Transgenik ya da biyotek ürünler de GDO’lu ürünler yerine kullanılabilmektedirler. İki önemli buluş, Modern Bitki Biyoteknolojisi’nin temelini oluşturmaktadır. Bunlardan birincisi; tek bitkinin hücrelerini kullanarak genetik yapısını değiştirmeden yeni bitkilerin ıslah edilmesidir. İkinci yöntem ise bitkilerde Agrobacterium Tumefaciens bakterisi kullanarak gerçekleştirilmiş olan doğal koşullarda bitki kromozomlarına gen aktarımının keşfedilmesi olmuştur. Son 20 yıl içerisinde bu iki keşfin birlikte kullanılmasıyla birçok kültür bitkisi türlerine gen aktarımı gerçekleştirilmiştir.
GDO üretimi iki yöntem ile gerçekleşmektedir;
• Gen Ekleme: Bu klonlama yönteminde, bitki karakterleri bir veya birden fazla gen eklenmesiyle ıslah olmaktadırlar.
• Gen Çıkartma: Genetik mühendisliği yöntemleri ile bir veya birden fazla gen aktif edilerek yapılmaktadır. Dünyanın dört köşesinde biyoteknolojistlerin yürüttüğü çeşitli projelerde gen ekleme ve gen çıkartmada var olan potansiyeller değerlendirilerek ürün ıslahında kullanmaktadırlar.
Laboratuvar ortamında üretilen, genetiği ile oynanmış yapay tohum çeşitleri; yüksek verim, hastalıklara karşı dayanıklı, raf ömrü uzun ürün elde etmek için geliştirilmiş tohumlardır. Ancak bu tür tohumlar hem insan sağlığına hem de ekildiği toprağa zarar verirler.
22. Hibrit tohum ne demek?
Hibrit tohum, yapay döllenme ile kontrollü olarak elde edilmiş tohumlardır. Yani ebeveyn iki standart tohumun döllenmesi ile hibrit tohum elde edilir. Tohumdan alınan verimi arttırmak, hava koşullarına daha dayanıklı ve raf ömrü daha uzun ürünler elde etmek için konvansiyonel üretimde hibrit tohumlar sıkça kullanılır.
Osmanlı Bahçesi olarak tohumlarımızın tamamı hibrit olmayan, standart ve yerli tohumlardır. Tohumlarımızdan tekrar tekrar tohum elde ettiğinizde aynı kalitede sebzeler yetiştirebilirsiniz.
23. Tohumlarımdan tekrar tohum alabilir miyim?
Hem standart hem hibrit tohumlardan tekrar tohum alabilirsiniz. Ancak tohum aldığınız ürün ile aynı özellikleri taşıyan tohumlar, standart tohumlardır. Osmanlı Bahçesi sebze yetiştirme setlerindeki tohumlarımızın tamamı tekrar tekrar aynı kalite ve özellikte tohum alabileceğiniz standart yerli tohumlar olup, hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohumlardan değildir.